FysioRetki

Kolmen kansallispuiston reissu Kuusamon seudulle syyskuun alussa 2023

Syyskuun 6. – 11. päivinä (5 vrk) jälleen mahdollisuus pikku seikkailulle

Kesähelteet hellii meitä tällä hetkellä, joten kiva suunnata ajatukset sykysyn ruska-aikaan.

Koe alkusyksyn luonto Hossan, Oulangan ja Riisitunturin kansallispuistoissa FysioRetken rennoilla päiväpatikoinneilla. Suuntana Hossan ”Ölökyn ylitys” (Julma-Ölkky) ja Värikallio, Oulangan ”Pieni Karhunkierros” sekä Riisitunturin ”Riisin rietas”. Majoitus aamupalalla 2hh täysin varustellussa mökissä Rukalla 5 vrk, josta helppo käydä reissun vapaapäivänä kävellen vaikka Pyhävaaran kodalla tai huiputtaa Valtavaara!

Lähtö aamuvarhaisella ke 6.9.2023 kohti Rukaa ja illaksi majoitukseen saapuen joko omatoimisesti tai meikeläisen kyydissäkin pääsee. Matkan varrella on ollut aika suosittuja stoppeja esim. Vaajakosken Pandan tehtaanmyymälä (en minä, mutta ne muut …  =)) sekä Suomussalmen Hiljainen kansa. Torstai, perjantai ja lauantai patikoidaan luontoa ja maisemia ihaillen rauhassa, kiireettä.  Sunnuntai on vapaapäivä ja silloin voipi lepäillä mökillä, tehdä omia lenkkejä lähimaastoissa tai voidaan mennä vaikka porukalla koskenlaskuun tai packraft melomaan. Maanantaina on edessä kotimatka mukana repullinen uusia muistoja.

Tällä matkalla ei turhia pönötetä, vaan nautitaan luonnosta ja rauhasta. Reissu onkin sitä ”omaa aikaa” ja siksi mukaan otetaan enintään 4 henkilöä! Reissu toteutuu jos lähtijöitä vähintään 3. Patikoinneilta jätetään kiire pois ja edetään ilman aikatauluja niitä omia akkuja lataillen.

Hinta 650 €/hlö  (sis. ALV), maksu lähtöpäivänä. Hintaan kuuluu 5 vrk mökkimajoitus 2hh aamupalalla, opastetut päivävaellukset Hossassa, Riisitunturilla sekä Oulangalla ohjelman mukaan, patikointikohteisiin voipi tulla meikeläisen kyydissä. Varaa paikkasi unelmareissuun NYT! Viimeistään 25.8.2023 mennessä. Osallistujia ei ole FysioRetken puolesta vakuutettu.

Reitit

Hossan kansallispuisto, Ölökyn ylitys ja Värikallio, yhteensä noin 15 km, vauhdista riippuen kesto viitisen tuntia, vaihteleva reitti, on sorastettua polkua, vähän juurakkoakin, mutta huikee Julma-Ölkyn riippusilta sekä sykähdyttävä Värikallio.

Luontoo.fi sivusto, josta löytyy monien retkikohteiden kuvaukset kertoo näin: ”Julma-Ölkyn kanjoni on useita kilometrejä pitkä murroslaakso, johon on muodostunut Julma-Ölkyn rotkojärvi. Järvi on noin kolme kilometriä pitkä ja kapeimmillaan vain 10 metriä leveä. Järvellä on syvyyttä noin 50 metriä ja sen pinnasta kohoaa kallioseinämä jopa 50 metrin korkeuteen. Kapean kannaksen jälkeen kanjonihalkeama jatkuu vielä kilometrin verran Pikku-Ölkyn järvenä ja Ölkynlampena”.

Retkipaikka.fi puolestaan kirjoittaa Värikalliosta:”Värikallio eli Hossan kalliomaalaukset sijaitsevat muinaisen vesireitin varrella. Ne ovat hyvin poikkeavia Suomen muihin kalliomaalauksiin verrattuna: tikkumaiset hirvet ja ihmishahmot kolmionmuotoisine päineen. Värikallion maalauksiin voi tutustua katselutasanteelta”. Patikoimaan lähdetään Julma-Ölkyn pysäköintialueelta Kuusamosta.

Oulangan kansallispuiston Pieni Karhunkierros on 12 km rengasreitti, jolle saa aikaa kulumaan heleposti myös reilun viitisen tuntia, koska katsottavaa ja kuunneltavaa riittää. Tällä reitillä on muutama isompi nousu/lasku ja piiiitkät portaat jompaan kumpaan suuntaan =). ”Pieni Karhunkierros johdattaa reppuretkeilijän Oulangan kansallispuiston eteläisimpään osaan. Maisemareitiksi kutsutun päiväreitin varrella pääsee ihastelemaan upeaa Oulangan luontoa: kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä. Upeiden nähtävyyksien lisäksi Pieni Karhunkierros tarjoaa tutustuttavaksi monipuolisen eliölajiston lapinvuokkoineen ja metsämansikoineen. Eväät reppuun, kamera kaulaan ja Pienelle Karhunkierrokselle!” Lähde: Luontoon.fi. Reitille suunnataan Kuusamon Juumasta, Pienen Karhunkierroksen portilta.

Riisitunturin kansallispuiston helmi Posiolla on mielestäni ehdottomasti Ikkunalampi, joka tyynellä kelillä heijastaa veden pinnasta taivaan kuin lammen jatkumona. Riisin rietas on 12 km lähes ympyrälenkki kiertäen tunturihuippujen ja soiden kautta taukopaikoille ja lopun kruunaa juurikin Ikkunalampi. Luontoon.fi sivun kuvaus: ”Riisitunturin taianomainen tykkymetsä kuutamoyön lumihahmoineen on talviretkeilijän ja valokuvaajan paratiisi. Kesällä pääset kulkemaan täällä pitkin Euroopan mahtavimpia rinnesoita ja ihailemaan Kitkajärveä, Euroopan suurinta lähdettä. Vesi on luonut Koillismaan satumaisen tunturi- ja vaaraluonnon kauneuden”.  Lähtöpaikka Riisitunturin pysäköintipaikka Posio.

Tälle reissulle lähteäkseen ei tarvitse olla huippukuntoinen, mutta suositeltavaa on, että olet tottunut liikkumaan jalkasin muuallakin, kuin asvaltilla ja jaksat kantaa oman päiväreppusi jossa eväät. Päivät on ihan kunnon ulkoilua ja siirtymisineen niihin kuluu kyllä komeesti aikaa, mutta niinhän lomalla kuuluu ollakin. Illalla saunassa voipi raukeana naatiskella olostaan ja tutustutaan vielä seuraavan päivän kohteeseen ennenkuin uni tulee.

Kiinnosteleeko? Jäikö joku asia mietityttämään? Otapa rohkeasti yhteyttä tuula@fysioretki.fi tai voit tavoitella puh. 0500 847553

Oikeus muutoksiin pidätetään.